Gå til hoved-indhold

Sådan kan hjælp til mennesker fra Ukraine blive en win-win situation.

  • dwt-Zelte er med til at støtte mennesker, der er kommet i nød som følge af deres flugt fra krigen i Ukraine.
  • Støtten bør imidlertid ikke kun være kortsigtet, men også åbne op for bæredygtige perspektiver.

For Claus Winneknecht, administrerende direktør for dwt-Zelte, er det en hjertesag at hjælpe fordrevne mennesker i nød. Derfor blev han allerede kort efter begyndelsen af krigen i Ukraine den første iværksætter i selskabets hjemby, Niesky, der tog kontakt til de kommunale myndigheder. I tæt samarbejde med dem udviklede han virksomhedens tilbud om at ansætte flygtninge i passende stillinger i virksomheden. Det rummer store muligheder. Når alt kommer til alt, har aktiv hjælp til ukrainske kvinder og børn, der har været nødt til at flygte fra hus og hjem, brug for et bæredygtigt perspektiv ud over praktiske nødhjælpsforsyninger til hverdagen. Den er yderst vigtig for igen at rejse sig igen og kan give de berørte en følelse af sikkerhed. En arbejde i Tyskland betyder ikke blot en økonomisk gevinst, men kan også give den stærkt tiltrængte distraktion i tilfælde af den ofte alvorlige traumatisering, der skyldes flugten. Desuden er det bestemt ikke alle flygtninge, der vil vende tilbage, og derfor er der brug for fremtidsperspektiver.

 

Konkret had dwt-Zelte gennemført en række interviews med kvinder fra Ukraine. I første omgang kunne der aftales møder med seks ansøgere. I mellemtiden har fem nye specialister fået fast job i dwt's teltproduktion og er aktivt involveret i produktionsprocesser. Yderligere samtaler er i gang. Antallet af ukrainske ansatte forventes fortsat at stige. Frem for alt håber dwt-Zelte også på hårdt tiltrængte nye lærlinge. Der er faktisk tre ledige stillinger for lærlinge pr. læreår. På grund af manglen på interesserede ansøgere har de imidlertid ikke kunnet besættes fuldt ud i syv år. I lighed med mange andre mellemstore virksomheder lider dwt-Zelte også i høj grad under manglen på både lærlinge og kvalificerede specialister.

 

På baggrund af den akutte mangel på kvalificeret arbejdskraft i Tyskland kan Claus Winneknechts støtte til ukrainske flygtninge blive en win-win-situation. For mange år siden fik dwt værdifuld erfaring ved at ansætte en mandlig flygtning fra Syrien, som hurtigt blev en værdsat kollega. Som Claus Winneknecht understreger, er det ikke tilfældigt, at folk fra især Syrien og Ukraine er meget fortrolige med fremstillingen af konfektionstøj. Denne industrisektor har en meget lang tradition i begge lande.

 

Selvfølgelig skal der også overvindes den ene eller anden hurdle under indarbejdelsen og integrationen af de nye kollegaer fra Ukraine. Ud over sprogbarrieren og de organisatoriske spørgsmål omkring vejen til arbejde og børnepasning omfatter dette især udvikling af egnede strukturer på arbejdspladsen. Desuden er det meget vigtigt, at den bestående medarbejderstab motiveres og flytter med.

 

For at sikre optimale betingelser for denne humanitære opgave arbejder dwt-Zelte tæt sammen med forskellige hjælpeorganisationer i byen Niesky og de omkringliggende kommuner. Flygtningene fra Ukraine blev principielt modtaget med stor hjælpsomhed i regionen. En stor fordel er, at det i forbindelse med den organisatoriske støtte til flygtningene og især i forbindelse med frivillige sprogkurser er muligt at trække på det kendskab til russisk, der blev undervist i skolerne i det gamle DDR.

 

Vigtige egenskaber ved Globus Plus er det skråt hældende halvtag uden udhæng, der tillader sneen at glide ned uden forhindringer, og de lodrette vægge, der gør det muligt at udnytte pladsen optimalt. Til tag og vægge benytter dwt højkvalitets-polyesterstof, coatet med plast på begge sider. Materialet er vejrbestandigt, lakeret og fuldt vaskbart og derfor let at vedligeholde. Vinduesfolien absorberer 90 procent af UV-strålingen og beskytter dermed også mod stærk vintersol. 

 

 

Jo bedre tætnet teltet er, desto vigtigere er tværventilationen 

 

 

Globus Plus har en indgangsdør i hver sidevæg. På den måde kan campisten altid komme ind i teltet fra den side, der vender væk fra vinden. Andre udstyrsdetaljer er de skjulte lynlåse samt kraftige skumgummivulste, som giver en perfekt tætning mellem telt og bil. Vil man være helt på den sikre side, kan man også bestille de vinklede tætningstrykstænger, der fås som tilbehør. Vigtigt: Campister skal være opmærksomme på god ventilation, ellers kan der dannes kondens på teltets tag og vægge. Fordi de anvendte materialer er absolut vandtætte og ikke åndbare. "Dette er vigtigt, fordi der ellers kan komme fugt ind i vævet, som fryser under frosten. Det kan få materialet til at gå i stykker, f.eks. hvis man klapper teltet sammen", forklarer Claus Winneknecht. "Vi råder derfor alle campister til ikke at bruge air-in telte til vintercamping. Hos os er de alle designet som lette rejsetelte, og deres materiale er ikke beregnet til at blive udsat for is og sne." 

 

 

Globus Plus fås i tre størrelser, men kun størrelse 1 er egnet som vintertelt på grund af materialets egenskaber. Prisen er 845,00 euro. 

 

Dwt-rådgivningssiden om vintercamping tilbyder også yderligere værdifulde tips og oplysninger, der gør en ferie i sneen til en unik oplevelse.

Claus Winneknecht og hans kone glæder sig over de nye kolleger fra Ukraine.

Eyad Alhaj Abed på arbejde. Skrædderen fra Damaskus er hurtigt blevet en af de mest effektive medarbejdere hos dwt-Zelte.