Interessante fakta om de materialer, der bruges i vores telte?
Vi har omhyggeligt samlet følgende oplysninger for at hjælpe dig med at finde rundt. Uanset om du er på udkig efter et fuldt telt til permanent camping med et stort opholdsrum eller et lille udendørs domicil til lejlighedsvise korte ture: Med dwt-telte er du på rette sted, hvis du vil have mange års glæde og holdbarhed med dit køb. Vi har årtiers erfaring med at give dig perfekt rådgivning og inspirere dig med kvalitet. Det er dog kun muligt, hvis alle materialer ud over design, indretning, funktion og komfort i dit telt spiller deres rolle, ikke bliver trætte og holder rigtig længe med den rette rengøring og pleje. Jo mere omhyggeligt du passer på dit telt, især når du tager det ned, rengør det, tørrer det, folder det sammen og opbevarer det, jo længere vil det holde og give dig glæde.
I din produktsøgning er du måske stødt på nøgleord som stormfasthed, rivfasthed, modstandsdygtighed over for rivning, modstandsdygtighed over for vandtryk, lysægthed og vejrægthed. Find ud af mere og få svar her.

En ferie i telt er altid en time-out i naturen. Og tingene er simpelthen anderledes derude i det fri end indendørs. Sol, UV-stråling, regn, vind, storme, tordenvejr, hurtige temperaturskift og stadig mere voldsomme og lunefulde vejrforhold betyder, at kravene til teltmaterialet hele tiden stiger. dwt-Zelte vil ikke lade noget tilbage at ønske. Derfor har vi i mange år fokuseret på materialer og arbejder løbende sammen med uafhængige testinstitutter. Sammen med dem udfører vi løbende analyser, tests og planlægning for at give vores materialer de nødvendige egenskaber. Vores smådele er altid vandafvisende. Sytråd, lynlåse og andre komponenter til den solide finish får vi udelukkende fra mærkevareproducenter, som vi har et langt og tillidsfuldt samarbejde med.
I takt med at de vejrrelaterede krav i det fri stiger, skal teltmaterialerne blive stadig mere robuste og pålidelige, men frem for alt mere fleksible. Vi er afhængige af fremragende leverandører og overholder strenge produktionsretningslinjer for høje produktionsstandarder på vores fabrik. Vi arbejder også konsekvent på kvalitetsorienteret videreudvikling i tæt samarbejde med vores leverandører. Du skal være opmærksom på, at vi bevidst undlader at nævne visse tekniske data, som f.eks. vandsøjlen, når vi beskriver følgende teltmaterialer, da de uden kommentarer er af ringe værdi for vores kunder.
Før du finder ud af en masse interessante fakta om de teltmaterialer, vi bruger, vil vi gerne henlede din opmærksomhed på vores gratis service med bestilling af stofprøver. Det giver dig mulighed for hurtigt at bestille det materiale, du ønsker, og få det tilsendt med posten i løbet af få dage. Så du kan teste og mærke tekstilkvaliteten med dine egne fingre!

Dette teltmateriale er et Trevira/polyester-stof af høj kvalitet, som er plastbelagt på begge sider. Styrken af de vævede garner, tætheden af deres vævning og belægningen på indersiden og ydersiden gør materialet meget rivefast. Samtidig har det en pålidelig beskyttelse og en fin finish på begge sider. Det absorberer ikke fugt, er helt vandtæt og derfor ideelt rustet mod regn. På den anden side betyder det også, at der kan dannes kondens i teltet, og at det er vigtigt med ventilation. Når du har købt et telt af dette materiale, skal du først og fremmest forhindre fugt i at stige op fra jorden gennem teltgulvet. Ved hjælp af permanent krydsventilation kan du bedre udligne temperaturen indeni med temperaturen udenfor og eventuelt også tage en indvendig baldakin eller en vindskærm med ventilationsindsatser med på turen. Det PVC-stof, vi bruger, er rådsikkert, kan vaskes på begge sider og er let at rengøre. Vi bruger det i forskellige kvaliteter på teltets tag og på side- og frontvæggene. Sømmene på taget er svejset på indersiden for at opnå den nødvendige stabilitet og tæthed i lang tid.

Også her er det syntetiske bærestof lavet af polyester af høj kvalitet med stærke garner i en tæt vævning. I modsætning til det ovenfor beskrevne PVC-stof er trailtex og trailtex-TOP dog kun coated på ydersiden. Det gør materialet betydeligt lettere og mindre omfangsrigt. Til sammenligning vejer trailtex ca. 20 % mindre end trailtex-TOP. På grund af deres særlige sammensætning er begge versioner meget stærke, men samtidig også vanddampgennemtrængelige og åndbare til en vis grad. Belægningen på ydersiden som beskyttelse har en mere ru, åbenporet overflade. Det er en egenskab, du skal være opmærksom på, da det gør vedligeholdelsen af dit trailtex- eller trailtex-TOP-telt noget mere kompleks.
På grund af trailtex/trailtex-TOP's beskaffenhed er det mindre sandsynligt, at der dannes kondens sammenlignet med meget tæt PVC-stof. Hvis der opstår fugt i teltet, lægger det sig som regel jævnt på undersiden af stoffet som en film. Den er ikke belagt. Det kan igen føre til skimmelpletter forårsaget af bakterier i luften, madlavning eller rygning, hvis stoffet ikke rengøres regelmæssigt. Regelmæssig rengøring er derfor afgørende. Vi bruger primært trailtex-TOP og trailtex i rejsetelte og sæsontelte, ofte kombineret med PVC-belagte stoffer på begge sider, også på teltets tag.
Rengøring:
- Fjern let tilsmudsning med rent vand og en klud eller børste.
- Ved kraftigere tilsmudsning anvendes et pH-neutralt rengøringsmiddel, f.eks. brun sæbe.
- Vask altid rester af rengøringsmiddel helt af
- Særlig bemærkning til markiser af dette materiale: De skal være helt tørre senest efter 24 timer, hvis de var rullet fugtige op, da teltet blev taget ned. Krøl og vandpletter kan desværre ikke undgås på længere sigt.

Vi opfylder også de højeste kvalitetsstandarder med Leacryl, fordi dette syntetiske fiberstof er af høj kvalitet og meget teknisk i flere vægtklasser. Vi bruger kun spun-dyed akrylstof. Denne variant giver en fin fornemmelse kombineret med et sofistikeret tekstiludseende. Garnet er spundet og vævet af fibre, der minder meget om bomuld, men som har helt andre egenskaber.
Frem for alt imponerer denne teltdug med sin struktur og den enorme farvebrillans i gennemlys, da garnerne/fibrene er forsynet med farvepigmenter hele vejen igennem. Akrylstoffer er fremragende udendørstekstiler med enorm slidstyrke, lang levetid og den nødvendige modstandsdygtighed over for regn, lys og temperatursvingninger. Vi giver dem også en vand- og olieafvisende imprægnering og foretrækker at bruge dem i væggene i sæsonbetonede telte. Deres struktur gør dem gennemtrængelige for vanddamp og reducerer kondens inde i teltet.
Rengøring:
- Brug et farveløst viskelæder eller en børste til rengøring.
- kraftigere tilsmudsning kan fjernes med en blanding af lunkent vand og et pH-neutralt rengøringsmiddel, f.eks. brun sæbe
- Fjern grundigt rester af rengøringsmiddel
- For at opretholde imprægneringsbeskyttelsen af materialet skal du anvende et kommercielt tilgængeligt imprægneringsmiddel til at opfriske efter rengøring.
- Specielt til markiser: Den sammenrullede dug skal være helt tør efter højst 24 timer for at undgå grimme »honningkager« i stoffet.

Produktnavnene Texolan 30 og Texolan 150 HQ står for indfarvede polyesterstoffer af høj kvalitet med forskellige garntykkelser og basisvægte. De forskellige kvaliteter er ægte letvægtere. Samtidig har de en fantastisk tæthed takket være det silikonelag, der er påført stoffets underside.
Den tekniske værdi af vandsøjlen fungerer som en parameter for disse teltmaterialers tæthed. Standarden DIN-8936 gælder for fortelte til campingvogne, og de to materialekvaliteter, vi bruger, overstiger langt minimumsværdien på 2.500 mm, som er defineret i denne standard, hvilket giver dig øget sikkerhed, når du køber et telt af dette materiale.
Texolan 30 har en almindelig vævning. Texolan 150 HQ er kendetegnet ved sin særligt slidstærke RipStop-struktur. Den kan genkendes ved første øjekast på de forstærkede tråde, der er vævet ind med regelmæssige mellemrum i kæde- og skudretningen. Visuelt skaber dette en rake box-struktur i teltdugen, som tjener til at øge rivestyrken yderligere.

Du kan også finde denne information i vores katalog som materialespecifikation for individuelle Makisen-tilføjelsesdele. Det er et PVC-belagt polyesternetstof, som er helt vaskbart og ekstremt rivefast og holdbart takket være de højfrekvenssvejsede barduner. Vi bruger netstof i to farver: sort, så teltet ikke kan ses, og gennemsigtig hvid.

Selv om vi også tilbyder dig en meget høj kvalitetsstandard for vinduesfilm: De kan ikke helt matche klarheden og den æstetiske kvalitet af ægte vinduesglas. Vinduesfilm i vores telte er fremstillet af polyvinylchlorid (PVC) i en kompleks produktionsproces, der involverer flere kalandere. Granulatet smeltes og rulles derefter tyndere og tyndere ud trin for trin.
Strenge sundheds- og miljøregler forbyder brug af blødgørere, der indeholder tungmetaller som barium og zink. I stedet kan man bruge erstatninger, men de opnår endnu ikke de samme resultater som tidligere, hvor det stadig var tilladt at bruge et højere indhold af blødgørere. Disse forhold er vigtige, fordi de bestemmer vinduesfoliens smidighed, foldbarhed og gennemsigtighed, som øges med hårdheden. Som producenter og forarbejdningsvirksomheder må vi derfor hele tiden nøje overveje, hvordan vi optimalt kan kombinere en problemfri forarbejdning med foldning og pakning af teltdugen. Desværre kan det ikke udelukkes, at der i starten kan forekomme mærker fra stofstrukturer eller lynlåse på vinduesfolien i dit telt.
Når du køber vores produkter, kan du være sikker på, at vi kun bruger de mest avancerede folier af højeste kvalitet på vores fabrik. De kan modstå temperaturer fra -25 til +50 °C uden begrænsninger og er udstyret med UV-absorbere, der garanterer op til 90 % reduktion af UV-stråling.
Når du gør rent, bør du absolut undgå de sædvanlige rengøringsmidler, da deres indholdsstoffer kan forringe de anvendte blødgørere og UV-stabilisatorer. Det kan igen føre til gulfarvning af filmen og en fremskyndet ældningsproces.

De rigtige teltstænger er afgørende for, at du kan slå dit telt op og give det den nødvendige stabilitet på pladsen. En undtagelse fra dette er de såkaldte air-in-telte, som har et integreret luftslangesystem i stedet for stænger, og som kan pustes op hurtigt og nemt. Hos dwt-Zelte har du som kunde også mulighed for at optimere det telt, du har valgt til dit formål, f.eks. med hensyn til vægt, stabilitet eller korrosionsbeskyttelse, ved hjælp af de kombinerede stænger.

Når vi gennemgår de forskellige materialer, der bruges i vores telte, skal vi selvfølgelig også se på sømmene og sytrådene. Også her holder vi os konstant ajour med den tekniske udvikling og er åbne over for innovationer, så snart de har bevist deres værd i praktisk udendørs brug.
Som princip bruger vi kun udvalgte, førsteklasses kvaliteter fra førende producenter i vores teltproduktion. Vi har i årevis arbejdet tæt og tillidsfuldt sammen med en række anerkendte leverandører. Kompromisløs kvalitet er af allerstørste betydning for at opnå stabilitet og længst mulig sammenhæng i din valgte tekstilstruktur.
Det er derfor vigtigt, at alle materialer, der bruges i teltsømmen, er egnede til udendørs brug i det fri uden begrænsninger og som minimum overholder de fastlagte specifikationer og standarder. De komponenter og smådele, vi bruger, skal være pålideligt vandafvisende. Frem for alt må trådene til teltsømmene ikke være flettede for at forhindre den såkaldte fugtspredende effekt (kapillærvirkning). I stedet bruger vi monofilament-sømme, hvor det er muligt, for at forhindre uønsket indtrængning af fugt gennem fletningen af telttrådene. Et ekstra bomuldsovertræk på nogle teltgarner svulmer lidt op, når de udsættes for fugt udefra, og kan derfor give ekstra sømforsegling i våde perioder på campingpladsen. Når der bruges syntetiske garner i dwt-teltmodeller, forsegles de på den coatede side. Det giver såkaldte tapede sømme, som holder vand og fugt væk fra indersiden af teltet.
Selvfølgelig spiller placeringen af sømmene også en stor rolle. Vi er opmærksomme på dette lige fra de første designovervejelser for nye modeller. Sømmenes placering, struktur og forløb skal altid være sådan, at regnvandet ikke finder nogen modstand. Da tænderne på teltets lynlåse ikke er vandtætte, bruger vi lynlåsovertræk og overlapninger som beskyttelse. Større overtræk forbindes med velcrolukninger.
Men uanset hvor høje vores krav er på dette område: Selv med gennemtænkte sømkonstruktioner er det ofte umuligt helt at undgå, at der kommer fugt ind i teltet via hullerne i sømmen. Det gør emnet teltventilation så meget desto vigtigere, og vi giver dig en kort guide til det her. Klik her for at finde ud af mere!
Et af kravene til højtydende sytråd er at sikre, at sømmen forbliver tæt i mange år. Et andet vigtigt punkt er pålidelig modstandsdygtighed over for selv ekstrem UV-stråling og stadig hårdere miljøpåvirkninger.

Kort om emnet lynlåse!
Som man kan forvente af dwt-telte, lader de lynlåse, vi syr ind i teltet, ikke noget tilbage at ønske med hensyn til kvalitet. Det gælder både materialet og den smidige funktion. Vi har i mange år sat vores lid til specialiserede leverandører, som garanterer os en konstant høj kvalitet, ligesom de gør med vores sytråd. Men du skal også være opmærksom på, at lynlåse i sidste ende er sliddele, der er udsat for konstant belastning. Jo mere forsigtigt og langsomt du håndterer dem, når du sætter teltet op og tager det ned, jo bedre er det for deres holdbarhed. Frem for alt bør du være opmærksom på at spænde lynlåsenderne på kryds og tværs for at undgå at overstrække disse følsomme områder.

Find ud af, hvad vandsøjlen siger om dit telt!
Udtrykket »vandsøjle« bruges ofte som en parameter til teknisk klassificering af teltmaterialer. Specifikt står dette tal for stoffers uigennemtrængelighed. Værdien refererer dog normalt til materialet i ubehandlet tilstand. Afhængigt af brugen af teltet og tidsfaktoren kan værdien være lavere. Derfor anser vi den for at være af ringe betydning. Vi afstår normalt fra at angive den, da det kan føre til fejl, og påpeger i stedet, at vi i årevis har overskredet de vejledende værdier i den tilsvarende DIN-ISO-standard.

For at opnå en absolut tæthed af materialet, især på teltets tag, påføres der flere lag. De enkelte farvepigmenter kan forskydes under disse procestrin. Som følge heraf opstår der små lysprikker i materialets farve. Det betyder dog ikke, at taget ikke er vandtæt.
Vær også opmærksom på, at der kan opstå folder ved forarbejdning af ubelagte materialer - f.eks. med akrylstoffet Leacryl. I baggrundsbelysning kan de fremstå mørke med lyse teltfarver eller som lyse striber eller »hvide brud« med mørke farver. Dette er uundgåeligt af produktionsmæssige årsager og udgør ikke en kvalitativ begrænsning.